(Here is a recipe for the traditional Swedish ham, but
we now jut use precooked ham steaks and a pineapple marinade.)
Anyway, traditionally, this ham should last a whole week, at
almost all meals between Christmas and New Year's Day.
Note: cook a salt-cured fresh ham (NOT salt-cured dried ham)
1 fresh ham
1 egg
2 T mustard
1 T sugar
3 T fine breadcrumbs
Depending on the method of salt curing it might be necessary to
leave the ham overnight covered with water to desalt it.
Preheat the oven to 240. Insert an oven thermometer into the thickest part
of the ham. Bake for an hour, or until the temperature reaches 167. Remove the
rind carefully and as much of the fat as you like. Preheat the oven to 45.
Combine the next three ingredients into a glaze and brush onto ham. Sprinkle on
crumbs. Bake about 10 minutes, or until ham is a golden brown.
Om man köper man den lättrimmad (sockersaltad) eller lättrökt måste den först tillagas (det räcker inte att griljera den). Traditionellt är den rimmade sorten vanligast, men lättrökt verkar bli vanligare år för år.
Koka skinka / koka julskinka
Skölj eller torka av skinkan och sjud den i vatten och kryddor (t.ex. kryddpepparkorn och lagerblad) i ca en timme per kilo julskinka i ugn.
Alternativt kan man ugnsbaka den i 125 grader.
När är den färdig?
griljering julskinka
Den klassiska senapsgriljeringen innebär att pensla skinkan med en blandning av ägg, senap och ev. Hittar man ingen färdigrimmad skinka, eller om man helt enkelt har tid och lust, så går det bra att salta in skinkan själv. Man gnider in den i salt och socker, och låter den sedan dra i en salt- och sockerlag i ett par veckor. Man bör tillsätta salpeter för att få den lite aptitligare röda färgen, annars blir den bara grå. För proportioner se: recept på hemrimmad skinka.
No comments:
Post a Comment